Африкански лъв срещу азиатски лъв

Тези два топ хищници са важни компоненти от дивата природа на Африка. В Азия обаче лъвовете не виреят с много ограничено разпространение. И азиатските, и африканските лъвове са застрашени животни, но попадат в различни категории на IUCN. По погледите и двете месояди изглеждат еднакво, но между тях има някои леки разлики. И двамата принадлежат към един и същи вид, Panthera leo, но в два подвида. Тази статия има за цел да подчертае разликите между азиатските и африканските лъвове.

Африкански лъв

Африканският лъв е често срещаният лъв и те имат голяма площ на разпространение в континенталната част на Африка. Те са най-високите сред всички членове на семейството: Felidae. Диапазонът на теглото на африканския лъв е от 120 - 190 килограма, а дължината на тялото варира от 1,5 до 2 метра. Размерът им може да варира в зависимост от средата, в която живеят, и наличните видове плячка. Лъвовете живеят в групи, наречени гордости, с двама или три мъжки и 10 - 12 женски. Лъвиците в една гордост са кръвни роднини един на друг. Женските никога не оставят гордостта, но мъжете правят, докато растат, което спира инбридинга. Те са ефективни ловци, тъй като го правят в група и най-вече женските играят ловните роли и споделят храната с всички. Мъжките обаче са отговорни за защитата на своите територии, които обикновено са по-големи от 250 квадратни метра. Уриниране и силен рев демаркират границите на територията им. Те често се включват в страхови битки с мъже от други гордости, за да защитят границите. Учените смятат, че тези боеве имат отрицателен ефект за дълголетието на мъжете. Средният живот на африканския лъв е 15 - 18 години в дивата природа и почти до 30 години в плен.

Азиатски лъв

Азиатският лъв, Panthera leo persica, е подвид на африканския лъв. Те оцеляват само в един горски резерват в Индия, Гир гора в щата Гуджарат. Популацията им е малка с около 200 - 400 индивида, оцелели в природата. Според червения списък на IUCN азиатският лъв е застрашен вид. Те имат здрави тела и обикновено голямото им тяло може да надвишава два метра дължина на тялото по-често. Азиатските лъвове имат известна анатомична уникалност, тъй като тимпаничните им були са по-слабо подути и притежават и разделен инфраорбитален отвор. Освен тях, интересният за разглеждане е и социалният живот. Гордостта на азиатските лъвове се състои от две или три свързани лъвици с техните малчета, но не и мъжки. Мъжките са самотни в азиатските лъвове; женските взаимодействат с тях само по време на чифтосване. Средният живот е около 17 години в дивата природа и почти два пъти по-дълъг от този в плен.