Среда на живот


  • Гепардът „живее в равнините на Африка и Югозападна Азия. В исторически план местообитанието им се простирало в Индия, но няма скорошни наблюдения. Сегашното население е географски изолирано.
    Леопард „живее главно в горските и тревни площи, но може да процъфтява в крайбрежните планини и пустинните местообитания. Обхватът им се простира през Африка до югоизточен Китай с различна степен на гъстота на населението.

Диета


  • Гепард „месоядни. Предпочита паша на животни с приблизително 30 до 40 килограма, като например газели и импали. Освен това ще яде зайци и някои птици.
    Леопард месоядни. Предпочита дребни до средни пасища животни като газели или елени. Въпреки това, леопардите ще ядат всичко, ако е необходимо, включително тор с бръмбари и земноводни.

Ловен стил

морфология


  • Гепардите "" са оформени толкова различно от другите големи котки, че са собственият им род. Те имат тяло, наподобяващо хрътка. Главите им са малко пропорционални, за да могат телата им да опростят хода си, а опашките им се изравняват в края, за да действат като кормило. Гепардите имат козина от плътни петна и две черни сълзотворни линии, простиращи се от очите им до ъглите на устата, за да подпомогнат виждането на дълги разстояния.
    Leopard "" имат обемно тяло в по-традиционна форма на котка. Краката им са пропорционално къси, а лапите им са широки, за да се катерят по дървета. Челюстите им са мощни и могат да смажат костите на плячката им. Леопардите имат петна с форма на розетка и бели полумесеци под очите, за да подпомогнат нощното виждане.

вокализация


  • Гепардите "" са единствените големи котки, които не могат да реват. Вместо това те издават различни звуци, включително мъркане, цвърчене и ръмжене.
    Leopard "" произвежда звук, който е класифициран като рев или ръмжене / рев. Подобно на този на лъв, но много по-малко силен.

Препратки